Haptotherapie

Helderheid

Afbeelding bij Haptotherapie

Haptotherapie is de therapeutische toepassing van de haptonomie. In een haptotherapeutische behandeling wordt je niet zozeer gevraagd: “Wat vind je ervan?”, maar “Wat heb je ervaren?”. Want hier draait het allemaal om in de haptotherapie: wat heb je gevoeld, ervaren en beleefd en welke betekenis heeft dit voor je?

Behandeling

Als haptotherapeut werk ik behalve met gesprek, met ervaringsoefeningen en aanraken. In een haptotherapeutische behandeling leer je (opnieuw) luisteren naar je gevoel, je lichaam, je waarnemingen en je belevingen en deze te verstaan. Voelen doe je met je lichaam en je lichaam liegt nooit. Dit bewustworden van wat je concreet ziet, hoort en voelt, doet je beseffen wat er in je omgaat.

Contact met anderen

Als de gevoelsstroom, het contact, dat je verbindt met jezelf, met andere mensen en met het leven geblokkeerd raakt, kunnen er psychische en/of lichamelijke klachten ontstaan. Haptotherapie is gericht op het mobiliseren van je eigen vermogens om het vanzelfsprekende contact met jezelf en je omgeving weer op gang te brengen.

Aanraken en aangeraakt worden

Door het ontwikkelen van je gevoel en tastzin leer je beter omgaan met spanningen, grenzen, pijn, verdriet en stress. Aanraken en aangeraakt worden zijn van wezenlijk belang voor een goede emotionele ontwikkeling en balans, zowel in je kindertijd als in je volwassen leven. Haptotherapie betekent letterlijk “je gevoel helen”.